Oddaj krew - znajdź najbliższy punkt krwiodawstwa
Grafika przedstawia kroplę symbolizującą zapasy krwi
Grafika przedstawia certyfikat potwierdzający oddanie krwi
Grafika zachęca do dodawania nakładek na zdjęcia
Grafika przedstawia licznik odmierzający dni do donacji

Sprawozdanie z działalności Polskiego Czerwonego Krzyża za rok 2020

Fragment sprawozdania Polskiego Czerwonego Krzyża dotyczący działu “krwiodawstwo”.

W 2020 r. w Stowarzyszeniu działały 893 Kluby HDK PCK zrzeszające 23.576 członków PCK (w tym 5.043 kobiety) i 27.229 wolontariuszy (w tym 7.487 kobiet), którzy oddali 89.019,52 litrów krwi, co stanowi 18,38% ogólnie pobranej krwi od dawców honorowych.

Liczba HDK w innych niż Kluby jednostkach organizacyjnych PCK wyniosła 2.166 członków i 3.753 wolontariuszy.

W ramach działań promocyjnych na terenie całego kraju podejmowano szereg inicjatyw, a wśród nich zorganizowano 2.224 rożnego rodzaju akcje, imprezy itp. połączone z poborem krwi, w tym:

XVII Edycję Ogólnopolskiego Turnieju Szkół i Wyższych Uczelni “Młoda Krew Ratuje Życie” rok szkolny i akademicki 2019/2020: pozyskano łącznie 6.013,264 litrów krwi od 8.486 uczniów i 3.641 studentów. W 14. Województwach udział wzięły 132 szkół ponadgimnazjalne i pomaturalne oraz 8 uczelni wyższych.

XV edycję “Strażacy w Honorowym Krwiodawstwie-Ognisty Ratownik-Gorąca Krew”, we współpracy z Komendą Główną Państwowej Straży Pożarnej i Zarządem Głównym Związku Ochotniczych Straży Pożarnych Rzeczypospolitej Polskiej. Do XV edycji Programu przystąpiło 8 jednostek Państwowej Straży Pożarnej, 69 Ochotniczej Straży Pożarnej. Łącznie 833 strażaków oddawało krew i promowało ideę honorowego krwiodawstwa w 2020 roku. W efekcie realizacji programu od 2 stycznia do 14 grudnia 2020 r. w 4 okręgach, które złożyły sprawozdanie pozyskano łącznie od strażaków oraz osób przez nich zachęconych 1.174,450 litrów krwi.

Realizując zadanie wynikające z ustawy o publicznej służbie krwi w zakresie nadawania Tytułu Honorowego i Odznaki “Zasłużony Honorowy Dawca Krwi”, dofinansowane przez Ministra Zdrowia nadano 30.146 Odznaki i Tytuły Honorowe oraz wydano 1.358 duplikatów legitymacji ZHDK.

“Dni Honorowego Krwiodawstwa Polskiego Czerwonego Krzyża”, obchodzone każdego roku w listopadzie, to okazja, by najbardziej zasłużonym honorowym dawcom krwi wręczyć odznaczenia państwowe, Odznaki “Honorowy Dawca Krwi – Zasłużony dla Zdrowia Narodu”, Odznaki Honorowe PCK, Wyróżnienia “Kryształowe Serce”, Odznaki ZHDK i inne formy podziękowania za ich bezinteresowny “dar serca” oraz zaangażowanie w promocję i rozwój honorowego krwiodawstwa. W związku ze stanem epidemii w roku sprawozdawczym uroczystości z tej okazji ograniczono zgodnie z obowiązującymi obostrzeniami.

W 2020 r. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej nadał odznaczenia państwowe za zasługi w działalności społecznej na rzecz honorowego krwiodawstwa oraz za krzewienie idei czerwonokrzyskiej:

– Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski – 1
– Złoty Krzyż Zasługi – 29
– Srebrny Krzyż Zasługi – 20
– Brązowy Krzyż Zasługi – 13

Ponadto Komisja Zarządu Głównego zweryfikowała wnioski o nadanie odznaki “Honorowy Dawca Krwi – Zasłużony dla Zdrowia Narodu”, nadesłane z oddziałów okręgowych i przez Prezydium Krajowej Rady HDK PCK. 1.072 krwiodawców zostało wyróżnionych przez Ministra Zdrowia tym zaszczytnym Tytułem i Odznaką.

Kapituła “Kryształowego Serca” rozpatrzyła 71 wniosków i przyznała to wyróżnienie 55 zasłużonym honorowym dawcom krwi i innym osobom zaangażowanym w rozwój idei honorowego krwiodawstwa.

Ograniczenia związane ze stanem epidemii spowodowały, iż tradycyjne, ogólnopolskie imprezy integracyjno-promocyjne jak: Rajd “Czerwona Róża” czy Rajd Samochodowy HDK PCK Sława zostały odwołane – po raz pierwszy od kilkudziesięciu lat.

Zostaw komentarz