DODAJ ZNACZEK

Wampiriada 2017

Wampiriada 2017 wiosna

Sprawozdanie z działalności Polskiego Czerwonego Krzyża za rok 2014

Przedstawiamy Państwu fragment sprawozdania merytorycznego Polskiego Czerwonego Krzyża dotyczący honorowego krwiodawstwa. Pełne sprawozdanie znajdziecie Państwo na stronach PCK.

W 2014 r. w Stowarzyszeniu działało 1.114 Klubów Honorowego Dawstwa Krwi Polskiego Czerwonego Krzyża zrzeszających 23.551 zrzeszających 23.746 członków PCK i 61.490 wolontariuszy, którzy oddali 138.061,56 litrów krwi, co stanowi prawie 30% ogólnie pobranej krwi od dawców honorowych. W ramach działań promocyjnych na terenie całego kraju podejmowano szereg inicjatyw, a wśród nich zorganizowano 3.378 rożnego rodzaju akcji, imprez itp., w tym:

• XI edycję Ogólnopolskiego Turnieju Szkół i Wyższych Uczelni „Młoda Krew Ratuje Życie”,
  • IX edycję Strażacy w Honorowym Krwiodawstwie ” Ognisty Ratownik – Gorąca Krew”
  • Edycję akcji „Zbieramy krew dla Polski” – wspólnie z grupą niezależnych przedsiębiorców pod nazwą „Grupa Muszkieterów” (sieć supermarketów Intermarche i Bricomarche).
  • VI edycję akcji z Klubami Motocyklowymi zrzeszonymi w Kongresie Polskich Klubów Motocyklowych ? „Motoserce”-„Krew jest Darem Życia”,
Realizując zadanie wynikające z ustawy o publicznej służbie krwi w zakresie nadawania Tytułu Honorowego i Odznaki „Zasłużony Honorowy Dawca Krwi”, dofinansowane przez Ministra Zdrowia nadano ponad 28.434 Tytuły i Odznaki Honorowe, Zarząd Główny PCK wydał 360 duplikatów legitymacji do Odznak „ZHDK”.