DODAJ ZNACZEK

DO DONACJI ZOSTAŁO …

Wampiriada 2018

Sprawozdanie z działalności Polskiego Czerwonego Krzyża za 2015 rok

W 2015 r. w Stowarzyszeniu działało 1.128 klubów HDK PCK zrzeszających 25.524 członków PCK i 61.302 wolontariuszy, którzy oddali 133.523,54 litrów krwi, co stanowi prawie 30% ogólnie pobranej krwi od dawców honorowych. W ramach działań promocyjnych na terenie całego kraju zorganizowano 3.350 różnego rodzaju akcji, imprez itp. W tym:
– XII edycję Ogólnopolskiego Turnieju Szkół i Wyższych Uczelni „Młoda Krew Ratuje Życie”, której udział wzięło 25.473 uczniów i 4.274 studentów, którzy oddali w sumie 17.416 litrów krwi;
– X edycję „Strażacy w Honorowym Krwiodawstwie Ognisty Ratownik – Gorąca Krew”. W efekcie realizacji programu od stycznia do grudnia 2015 roku w 14 okręgach pozyskano łącznie od strażaków oraz osób przez nich zachęconych 9.343,521 litrów krwi;
– VIII edycję akcji „Zbieramy Krew dla Polski” wspólnie z grupą niezależnych przedsiębiorców pn „Grupa Muszkieterów”, w tym 22 tygodnie ponad 3.600 osób oddało 1.622 litry krwi;
– VII edycję akcji z klubami motocyklowymi zrzeszonymi w Kongresie Polskich Klubów Motocyklowych – Motoserce „Krew jest darem życia”, która odbyła się 18 kwietnia w 90 miastach, w których pozyskano 3.684 litry krwi.
PCK realizując w 2015 roku zadania ustawowe w zakresie nadawania tytułu honorowego i odznaki „Zasłużony Honorowy Dawca Krwi”. dofinansowane przez Ministerstwo Zdrowia, nadał ponad 32.117 tytułów i odznak honorowych. Akcje lokalne w tym zakresie zorganizowały:
– Lubuski Oddział Okręgowy PCK w Zielonej Górze – X Konferencja pt ” Bezcenny Dar”, której tematem jest transplantacja i krwiodawstwo
– Wielkopolski Oddział Okręgowy PCK w Poznaniu – happening „Tramwajady PCK”, zabytkowy edukacyjny tramwaj propagujący ideę honorowego krwiodawstwa.
14 czerwca 2015 roku w Światowy Dzień Krwiodawcy Stowarzyszenie wraz z partnerem firmą 3M (Viscoplast), rozpoczęło kampanię pn „Znak oddania”, zachęcającą do honorowego krwiodawstwa.

[divider top=”no”]