Oddaj krew - znajdź najbliższy punkt krwiodawstwa
Grafika przedstawia kroplę symbolizującą zapasy krwi
Grafika przedstawia certyfikat potwierdzający oddanie krwi
Grafika zachęca do dodawania nakładek na zdjęcia
Grafika przedstawia licznik odmierzający dni do donacji

Sprawozdanie z działalności Polskiego Czerwonego Krzyża za 2015 rok

W 2015 r. w Stowarzyszeniu działało 1.128 klubów HDK PCK zrzeszających 25.524 członków PCK i 61.302 wolontariuszy, którzy oddali 133.523,54 litrów krwi, co stanowi prawie 30% ogólnie pobranej krwi od dawców honorowych. W ramach działań promocyjnych na terenie całego kraju zorganizowano 3.350 różnego rodzaju akcji, imprez itp. W tym:
– XII edycję Ogólnopolskiego Turnieju Szkół i Wyższych Uczelni “Młoda Krew Ratuje Życie”, której udział wzięło 25.473 uczniów i 4.274 studentów, którzy oddali w sumie 17.416 litrów krwi;
– X edycję “Strażacy w Honorowym Krwiodawstwie Ognisty Ratownik – Gorąca Krew”. W efekcie realizacji programu od stycznia do grudnia 2015 roku w 14 okręgach pozyskano łącznie od strażaków oraz osób przez nich zachęconych 9.343,521 litrów krwi;
– VIII edycję akcji “Zbieramy Krew dla Polski” wspólnie z grupą niezależnych przedsiębiorców pn “Grupa Muszkieterów”, w tym 22 tygodnie ponad 3.600 osób oddało 1.622 litry krwi;
– VII edycję akcji z klubami motocyklowymi zrzeszonymi w Kongresie Polskich Klubów Motocyklowych – Motoserce “Krew jest darem życia”, która odbyła się 18 kwietnia w 90 miastach, w których pozyskano 3.684 litry krwi.
PCK realizując w 2015 roku zadania ustawowe w zakresie nadawania tytułu honorowego i odznaki “Zasłużony Honorowy Dawca Krwi”. dofinansowane przez Ministerstwo Zdrowia, nadał ponad 32.117 tytułów i odznak honorowych. Akcje lokalne w tym zakresie zorganizowały:
– Lubuski Oddział Okręgowy PCK w Zielonej Górze – X Konferencja pt ” Bezcenny Dar”, której tematem jest transplantacja i krwiodawstwo
– Wielkopolski Oddział Okręgowy PCK w Poznaniu – happening “Tramwajady PCK”, zabytkowy edukacyjny tramwaj propagujący ideę honorowego krwiodawstwa.
14 czerwca 2015 roku w Światowy Dzień Krwiodawcy Stowarzyszenie wraz z partnerem firmą 3M (Viscoplast), rozpoczęło kampanię pn “Znak oddania”, zachęcającą do honorowego krwiodawstwa.

[divider top=”no”]

Zostaw komentarz