Sprawozdanie z działalności Polskiego Czerwonego Krzyża za rok 2013

95- lecie PCK logo 001

Polski Czerwony Krzyż (PCK) jak co roku opublikował sprawozdanie z działalności. Dokument ten został opracowany w oparciu o poszczególne sprawozdania zarządów oddziałów okręgowych PCK oraz działów Biura Zarządu Głównego. Coroczne sprawozdania z działalności Stowarzyszenia są zarówno źródłem informacji o działalności organizacji jak i realizacji strategii programowej. My przedstawimy Wam tylko tą część sprawozdania, która dotyczy krwiodawstwa. Z wiadomych powodów to ona jest dla nas najbardziej interesująca.

W 2013 r. w Stowarzyszeniu działało 1.129 Klubów HDK PCK zrzeszających 23.746 członków PCK i blisko 62.640 wolontariuszy, którzy oddali 136.583 litry krwi, co stanowi blisko 30% ogólnie pobranej krwi od dawców honorowych. W ramach działań promocyjnych na terenie całego kraju podejmowano szereg inicjatyw, a wśród nich zorganizowano 3.305 rożnego rodzaju akcji, imprez itp., w tym:

• XI edycję Ogólnopolskiego Turnieju Szkół i Wyższych Uczelni „Młoda Krew Ratuje Życie”, w której wzięły udział 382 szkoły i 14 uczelni wyższych, 29.592 uczniów i 4.493 studentów, którzy oddali w sumie 19.092 litry krwi;
  • VIII edycję „Strażacy w Honorowym Krwiodawstwie – Ognisty Ratownik – Gorąca Krew”, we współpracy z Komendą Główną Państwowej Straży Pożarnej i Zarządem Głównym Związku Ochotniczych Straży Pożarnych Rzeczypospolitej Polskiej. W projekcie uczestniczyły 43 jednostki PSP oraz 195 jednostek OSP. Pozyskano blisko 8 tys. litrów krwi od strażaków oraz zachęconych przez nich innych osób;
  • VII edycję akcji „Zbieramy krew dla Polski” – wspólnie z grupą niezależnych przedsiębiorców pod nazwą „Grupa Muszkieterów” (sieć supermarketów Intermarche i Bricomarche). Akcja odbywała się na terenie 14 województw, w 151 miastach. Pozyskano 1.500 litrów krwi od 3.400 osób. Poborowi krwi towarzyszyły pokazy pierwszej pomocy, konkursy dla dzieci oraz inne promujące zdrowy styl życia i honorowe krwiodawstwo;
  • V edycję akcji z Klubami Motocyklowymi zrzeszonymi w Kongresie Polskich Klubów Motocyklowych – „Motoserce”-„Krew jest Darem Życia”, która odbyła się 20 kwietnia w 76 miastach. Pozyskano 3.110 litrów krwi.

Realizując zadanie wynikające z ustawy o publicznej służbie krwi w zakresie nadawania Tytułu Honorowego i Odznaki „Zasłużony Honorowy Dawca Krwi”, dofinansowane przez Ministra Zdrowia nadano ponad 23.304 Tytuły i Odznaki Honorowe, Zarząd Główny PCK wydał 1.551 duplikatów legitymacji do Odznak „ZHDK”.

W listopadzie każdego roku obchodzone są uroczyście „Dni Honorowego Krwiodawstwa”, w trakcie których najbardziej zasłużonym honorowym dawcom krwi wręczane są odznaczenia państwowe, Odznaki „Honorowy Dawca Krwi – Zasłużony dla Zdrowia Narodu”, Odznaki Honorowe PCK, „Kryształowe Serce”, Odznaki ZHDK i inne wyróżnienia.

W 2013 r. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej nadał odznaczenia państwowe za zasługi w działalności społecznej na rzecz honorowego krwiodawstwa oraz za krzewienie idei czerwonokrzyskiej:

• Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski – 2 osobom;
  • Złoty Krzyż Zasługi – 30 osobom;
  • Srebrny Krzyż Zasługi – 54 osobom;
  • Brązowy Krzyż Zasługi – 47 osobom.
Ponadto 292 osoby zostały wyróżnionych przez Ministra Zdrowia Odznaką „Honorowy Dawca Krwi – Zasłużony dla Zdrowia Narodu”. Kapituła „Kryształowego Serca” przyznała to wyróżnienie 84 zasłużonym honorowym dawcom krwi.

Poza ww. działaniami o charakterze ogólnopolskim oddziały rejonowe i okręgowe PCK organizowały różnego rodzaju akcje promocyjne, a także integrujące środowisko honorowych dawców krwi, m.in.:

• Dolnośląski Oddział Okręgowy PCK – w maju 2013 r. zorganizowano XVII Mistrzostwa Polski Honorowych Dawców Krwi w Szachach, w których wzięły udział 203 osoby;
  • Oddział Rejonowy PCK w Nakle – zorganizował spływ kajakowy dla klubów HDK PCK, grzybobranie oraz zawody wędkarskie i strzeleckie; w imprezach tych uczestniczyło blisko 200 honorowych dawców krwi;
  • Oddział Rejonowy PCK we Włocławku – realizował program „Oddając krew – darujesz życie” skierowany do dzieci i młodzieży szkół podstawowych, gimnazjalnych, ponadgimnazjalnych oraz społeczności lokalnej, którym objęto 1.576 osób;
  • Lubuski Oddział Okręgowy PCK w Zielonej Górze – zorganizował Wojewódzki Konkurs Plastyczny o tematyce HDK, skierowany do dzieci i młodzieży. Wpłynęło 510 prac z 51 placówek oświatowych województwa lubuskiego. W Sławie po raz 27 odbył się Rajd Samochodowy Honorowych Dawców Krwi PCK, w którym uczestniczyło 37 załóg. Rajd połączony był z oddawaniem krwi. Patronat nad imprezą objęli: Minister Zdrowia, Wojewoda Lubuski oraz Burmistrz Sławy, a uczestniczyło w niej ponad 200 osób;
  • Małopolski Oddział Okręgowy PCK – prowadził akcje: „Poszukiwany Krwiodawca” (od maja do października 2013 r.), której celem była ochrona i promocja zdrowia wśród mieszkańców Krakowa poprzez szeroką popularyzację idei honorowego krwiodawstwa, „Krwiodawcy-krwiodawcom. Dbamy o zdrowie” (od marca do grudnia 2013 r.) – wsparcie zasłużonych honorowych dawców krwi wymagających specjalistycznego leczenia;
  • W Nysie odbyły się II Rejonowe Zawody w halowej piłce nożnej kobiet zorganizowane przez Kluby HDK PCK przy KPP w Nysie oraz „Vena” przy PWSZ Nysa;
  • Opolski Oddział Okręgowy PCK oraz Regionalne Centrum Krwiodawstwa i krwiolecznictwa w Opolu ogłosili akcję – „W czasie wakacji nie ma urlopu bez donacji”. Osoby oddające krew, które wypełniły odpowiedni formularz zgłoszeniowy wzięły udział w kursie pierwszej pomocy zorganizowanym i przeprowadzonym przez instruktorów pierwszej pomocy PCK;
  • Oddział Rejonowy PCK w Ostrowcu Świętokrzyskim – zorganizował konkurs plastyczny pn. „Swoją krew przekazujesz – ludzkie zdrowie i życie ratujesz”, turniej strzelecki dla młodzieży oddającej krew, wielobój sportowy oraz konkurs literacki pn. „Krew to Życie” skierowany do gimnazjalistów;
  • Oddział Rejonowy PCK w Staszowie – zorganizował turniej sportowy dla krwiodawców oraz „Maraton wędkarski honorowych dawców krwi”;
  • Oddział Rejonowy PCK w Bielsku-Białej – zorganizował IX Ogólnopolski Marsz Pokoju Honorowych Dawców Krwi
[divider top=”no”]