Sprawozdanie z działalności Polskiego Czerwonego Krzyża za 2009 rok

2009
Efektem działań w zakresie promocji honorowego krwiodawstwa w 2009 r. było funkcjonowanie 1.361 Klubów HDK PCK (w tym 96 nowo utworzonych), zrzeszających 26.677 członków i ponad 110.400 wolontariuszy, którzy oddali 145.055 litrów krwi. W okresie sprawozdawczym zorganizowano 2.327 akcji poboru krwi z udziałem 169.890 dawców, w tym 63.964 osób oddało krew po raz pierwszy.
Realizowano zadanie publiczne zlecone przez Ministra Zdrowia: Program aktywizujący środowiska społeczne do działań związanych z honorowym krwiodawstwem, połączony z akcjami poboru krwi i pozyskiwaniem nowych dawców. W ramach zadania zorganizowano 1432 akcje edukacyjno-informacyjne (w tym 575 z udziałem ambulansów służby krwi i ambulansu PCK) w trakcie których 41.866 dawców (w tym 14.424 po raz pierwszy) oddało 20.865,320 litrów krwi honorowo.
W ramach zadania Polskiego Czerwonego Krzyża wynikającego z ustawy o publicznej służbie krwi dot. nadawania tytułu i odznaki „Zasłużony Honorowy Dawca Krwi” – 17.985 osobom wręczono ww. odznakę.
W 2009 r. nadano najbardziej zasłużonym w honorowym krwiodawstwie:
o 66 wyróżnień „Kryształowe Serce”,
o 261 odznak Ministra Zdrowia „Honorowy Dawca Krwi-Zasłużony dla Zdrowia Narodu”,
o 43 „Złote Krzyże Zasługi”,
o 102 „Srebrne Krzyże Zasługi”,
o 133 „Brązowe Krzyże Zasługi”
Wśród wielu inicjatyw mających na celu promowanie honorowego krwiodawstwa i pozyskiwanie dawców krwi realizowanych w 2009 r. należy wymienić:
o VII edycję ogólnopolskiej akcji dla szkół średnich i uczelni wyższych „Młoda Krew Ratuje Życie” odbywającej się pod patronatem honorowym Ministra Zdrowia i Ministra Edukacji Narodowej, w którym wzięło udział 619 szkół średnich, 36.189 uczniów oraz 51 uczelni i szkół wyższych, 4.360 studentów. Od września do grudnia uczestnicy akcji oddali ok.17.000 litrów krwi,
o IV edycję ogólnopolskiego programu Strażacy w Honorowym Krwiodawstwie: „Ognisty Ratownik Gorąca Krew”, organizowanego pod honorowym patronatem Ministra Zdrowia i Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji, we współpracy z Komendą Główną Państwowej Straży Pożarnej i Zarządem Głównym Związku Ochotniczych Straży Pożarnych. W programie uczestniczyło 71 jednostek PSP, 384 jednostek OSP oraz 46 jednostek ratowniczo-gaśniczych; od 1 stycznia do 10 grudnia 2009 r. w 14 okręgach pozyskano łącznie od strażaków i osób przez nich zachęconych 5.786 litrów krwi,
o II edycję akcji „Zbieramy krew dla Polski” organizowaną z „Grupą Muszkieterów” (sieć supermarketów Intermarche i Bricomarche) na terenie 13 okręgów przez 7 miesięcy. Pozyskano 1.600 litrów krwi. Poborowi krwi w ambulansie PCK i ambulansach RCKiK towarzyszyły pokazy udzielania pierwszej pomocy, konkursy dla dzieci oraz inne działania promujące honorowe krwiodawstwo, zdrowie i zdrowy styl życia,
o akcję poboru krwi w trakcie „Przystanku Woodstock” w Kostrzynie n/Odrą organizowanego przez Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy; w ramach której pozyskano 1.069 litrów krwi,
o I edycję ogólnopolskiej akcji „Motoserce” – „Krew jest darem życia”, organizowaną we współpracy z motocyklistami zrzeszonymi w Kongresie Polskich Klubów Motocyklowych – zebrano 1.300 litrów krwi. 4 kwietnia 2009 r. w całej Polsce organizowano imprezy plenerowe, w trakcie których obywał się pobór krwi, koncerty znanych grup rockowych, pokazy pierwszej pomocy, różne konkursy, spotkania z ciekawymi ludźmi. Akcję wspierali prezydenci miast, gminy, lokalne samorządy, firmy i media.
o akcję „Wakacyjna kropla krwi” – działania ogólnopolskie dzięki którym w 2009 r. pozyskano 10.000 litrów krwi.
Ponadto zgodnie z porozumieniem z PKP Energetyka dot. utworzenia nowych, zakładowych Klubów HDK PCK przy wszystkich wojewódzkich oddziałach firmy a także organizowanie akcji poboru krwi ph. „Energia dla Życia” powstało 8 klubów zrzeszających 222 krwiodawców, zorganizowano 7 akcji, pozyskano 65,250 litrów krwi.
Prowadzono także promocję krwiodawstwa we współpracy z firmą „Tramwaje Warszawskie Sp. z.o.o.” reklama na 6 wagonach tramwajowych.
Wśród inicjatyw terenowych służących promocji honorowego krwiodawstwa i integracji środowiska warto wymienić:
o Wojewódzkie Zawody Piłki Siatkowej Klubów HDK PCK, które odbyły się 18.04.09 r. w Kędzierzynie-Koźlu, z udziałem 7 drużyn (Międzyzakładowy Klub HDK PCK w Głubczycach, Klub HDK PCK w Krapkowicach i 5 reprezentacji Młodzieżowych Klubów HDK z miasta Kędzierzyna-Koźla),
o Okręgowe Zawody Strzeleckie Honorowych Dawców Krwi PCK zorganizowane przez Międzyzakładowy Klub HDK w Nysie, w dniu 23 maja 2009 r. w których uczestniczyło 12 zespołów 5-osobowych. Natomiast 21 października 2009 r. odbyły się Wojewódzkie Zawody Strzeleckie Młodzieżowych Klubów HDK PCK w Nysie zorganizowane przez Kluby HDK PCK przy Komendzie Powiatowej Policji i przy I LO „Carolinum” w Nysie. W zawodach tych wzięło udział 7 drużyn 3-osobowych,
o Wojewódzkie Zawody Wędkarskie Honorowych Dawców Krwi PCK, które odbyły się 27 czerwca 2009 r. na zbiorniku wodnym Młyny k. Rudnik. Organizatorem zawodów był Klub HDK PCK przy TeDrive Poland Sp.z.o.o. w Praszce,
o Festyn dla krwiodawców i ich rodzin połączony z Wojewódzkimi Zawodami Piłki Plażowej Honorowych Dawców Krwi PCK, który odbył się 18-19 lipca 2009 r. w Pietrowicach Głubczyckich,
o VI Mistrzostwa Województwa Opolskiego Honorowych Dawców Krwi PCK w kręgle, zorganizowane 7 listopada 2009 r. w Opolu przez Klub HDK PCK przy PGE Elektrownia Opole S.A. W zawodach tych uczestniczyło 14 drużyn 4-osobowych,
o Akcje KRwiecień KRwiodawstwa w KRakowie ? w ciągu 12 dni na terenie 9 krakowskich uczelni zebrano 398 litrów krwi od 899 osób (studenci, wykładowcy, mieszkańcy Krakowa),
o XXXIII Ogólnopolski Rajd „Czerwona Róża”, który odbył się w dniach 9-13 czerwca 2009 r.,
o „Świadectwo Społecznej Dojrzałości” – organizowana po raz trzeci przez Podkarpacki
o Zarząd Okręgowy PCK, Kuratorium Oświaty w Rzeszowie i Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Rzeszowie: 1.850 uczestników oddało 832,500 ml krwi,
o X Okręgowe Mistrzostwa w Halowej Piłce Nożnej Klubów HDK PCK zorganizowane 25 kwietnia 2009 r. w hali sportowej I Liceum Ogólnokształcącego w Goleniowie z udziałem 10 drużyn reprezentujących 6 rejonów województwa zachodniopomorskiego,
o Ogólnopolski Rajd Samochodowy połączony z poborem krwi w Sławie, organizowany przez Lubuski Zarząd Okręgowy PCK w Zielonej Górze.