Sprawozdanie z działalności Polskiego Czerwonego Krzyża za 2010 rok

2010
Efektem działań w zakresie promocji honorowego krwiodawstwa w 2010 r. było funkcjonowanie 1.296 Klubów HDK PCK (w tym 57 nowo utworzonych), zrzeszających 25.597 członków i ponad 118.582 wolontariuszy, którzy oddali 158.869 litrów krwi.
W ramach działań promocyjnych na terenie całego kraju podejmowano różne inicjatywy, a wśród nich zorganizowano 3.421 rożnego rodzaju imprez i akcji, w tym:
– VII edycję Ogólnopolskiego Turnieju Szkół i Wyższych Uczelni „Młoda Krew Ratuje Życie”, w której wzięło udział 759 szkół i uczelni wyższych, 51.664 uczniów i 7.304 studentów, którzy oddali 32.348, 132 litrów krwi;
– V edycję „Strażacy w Honorowym Krwiodawstwie – Ognisty Strażak Gorąca Krew”, we współpracy z Komendą Główną Państwowej Straży Pożarnej i Zarządem Głównym Ochotniczych Straży Pożarnych Rzeczypospolitej Polskiej. W projekcie uczestniczyło 41 jednostek PSP i 180 jednostek OSP oraz 21 jednostek ratowniczo-gaśniczych. W okresie od 1.01 do 10.12.2010 r. w 14 województwach pozyskano 6.162 litry krwi od strażaków oraz zachęconych przez nich osób;
– III edycję akcji „Zbieramy krew dla Polski” – wspólnie z grupą niezależnych przedsiębiorców pod nazwą „Grupa Muszkieterów” (sieć supermarketów Intermarche i Bricomarche). Akcja odbywała się na terenie 14 województw, w 135 miastach. Pozyskano 1.572 litry krwi od 3.539 dawców. Poborowi krwi towarzyszyły pokazy pierwszej pomocy, konkursy dla dzieci oraz inne promujące zdrowy styl życia i honorowe krwiodawstwo;
– II edycję akcji z Klubami Motocyklowymi „Motoserce” – „Krew jest Darem Życia”. Pozyskano 2.449 litrów krwi.

3 komentarze