Oddaj krew - znajdź najbliższy punkt krwiodawstwa
Grafika zachęca do dodawania nakładek na zdjęcia
Grafika zachęca do dodawania znaczków promujących krwiodawstwo na zdjęcia
Grafika przedstawia certyfikat potwierdzający oddanie krwi
Grafika przedstawia kroplę symbolizującą zapasy krwi
Grafika przedstawia osobę oddającą krew
Grafika przedstawia licznik odmierzający dni do donacji
Grafika przedstawia przykładowe hasła jakie możesz dodać do zdjęć promujących dawstwo

Sprawozdanie z działalności Polskiego Czerwonego Krzyża za 2007 rok

2007
Zadania w zakresie honorowego krwiodawstwa realizowane były ze środków własnych Polskiego Czerwonego Krzyża od stycznia do września 2007 r., a następnie dofinansowane w ramach konkursu Ministerstwa Zdrowia przy udziale 14.59 % środków własnych Stowarzyszenia. W 2007 r. działało 1.332 Klubów HDK PCK zrzeszających 24.686 członków i blisko 124.000 wolontariuszy. Członkowie klubów oddali 149.155 litrów krwi. Zorganizowano 2.064 akcji poboru krwi, pozyskano 36.983 dawców pierwszorazowych. W roku sprawozdawczym kontynuowane były programy: ?Strażacy w honorowym krwiodawstwie. Ognisty Ratownik-Gorąca Krew? II edycja (uczestniczyło 668 jednostek PSP i OSP, oddano 4.720,83 litrów krwi), IV edycja Ogólnopolskiego Turnieju ?Młoda Krew Ratuje życie? (uczestniczyło 466 szkół i 30.991 uczniów, pozyskano 16.000 litrów krwi), rozpoczęła się V edycja konkursu (zgłosiło się 591 szkół, do grudnia 2007 r. odbyło się 561 akcji z udziałem 19.156 uczniów, pozyskano 8.354 litrów krwi). W ramach Turnieju zrealizowano program propagowania i wdrażania idei honorowego krwiodawstwa wśród studentów, połączony z akcjami poboru krwi. Ponadto odbyła się I edycja Konkursu dla klubów HDK o puchar Prezesa Zarządu Głównego PCK. Polski Czerwony Krzyż po raz drugi organizował akcję krwiodawstwa w trakcie Przystanku Woodstock, w dniach 2 ? 4.08.07 r., w Kostrzynie n. Odrą. Kontynuowano promocję honorowego krwiodawstwa we współpracy ze Spółką ?Tramwaje Warszawskie? (wizualizacja na 4 składach tramwajów). Najbardziej zasłużeni dawcy zostali wyróżnieni odznaczeniami państwowymi oraz ?Kryształowym Sercem?.