DODAJ ZNACZEK

Wampiriada 2018

Sprawozdanie z działalności Polskiego Czerwonego Krzyża za 2007 rok

2007
Zadania w zakresie honorowego krwiodawstwa realizowane były ze środków własnych Polskiego Czerwonego Krzyża od stycznia do września 2007 r., a następnie dofinansowane w ramach konkursu Ministerstwa Zdrowia przy udziale 14.59 % środków własnych Stowarzyszenia. W 2007 r. działało 1.332 Klubów HDK PCK zrzeszających 24.686 członków i blisko 124.000 wolontariuszy. Członkowie klubów oddali 149.155 litrów krwi. Zorganizowano 2.064 akcji poboru krwi, pozyskano 36.983 dawców pierwszorazowych. W roku sprawozdawczym kontynuowane były programy: ?Strażacy w honorowym krwiodawstwie. Ognisty Ratownik-Gorąca Krew? II edycja (uczestniczyło 668 jednostek PSP i OSP, oddano 4.720,83 litrów krwi), IV edycja Ogólnopolskiego Turnieju ?Młoda Krew Ratuje życie? (uczestniczyło 466 szkół i 30.991 uczniów, pozyskano 16.000 litrów krwi), rozpoczęła się V edycja konkursu (zgłosiło się 591 szkół, do grudnia 2007 r. odbyło się 561 akcji z udziałem 19.156 uczniów, pozyskano 8.354 litrów krwi). W ramach Turnieju zrealizowano program propagowania i wdrażania idei honorowego krwiodawstwa wśród studentów, połączony z akcjami poboru krwi. Ponadto odbyła się I edycja Konkursu dla klubów HDK o puchar Prezesa Zarządu Głównego PCK. Polski Czerwony Krzyż po raz drugi organizował akcję krwiodawstwa w trakcie Przystanku Woodstock, w dniach 2 ? 4.08.07 r., w Kostrzynie n. Odrą. Kontynuowano promocję honorowego krwiodawstwa we współpracy ze Spółką ?Tramwaje Warszawskie? (wizualizacja na 4 składach tramwajów). Najbardziej zasłużeni dawcy zostali wyróżnieni odznaczeniami państwowymi oraz ?Kryształowym Sercem?.