Stanowisko PCK w sprawie nieprawidłowości w gospodarce krwią w Polsce wskazane w Raporcie Najwyższej

Pan Bartosz Arłukowicz
Minister Zdrowia

Polski Czerwony Krzyż – jego członkowie, wolontariusze i pracownicy, a szczególnie honorowi dawcy krwi wyrażają zdecydowaną dezaprobatę dla niewłaściwej gospodarki krwią i jej składnikami, jako niezastąpionym lekiem, którego źródłem jest wyłącznie organizm ludzki.

Oburzenie budzi ujawniony w Raporcie Najwyższej Izby Kontroli fakt, iż “w latach 2010-2013 w RCKiK oraz WCKiK dokonano utylizacji łącznie ok. 607 tys. Jednostek i opakowań krwi i jej składników, co stanowiło 6,2% wytworzonych w tym okresie.”(Raport str. 54)

PCK wzywa resort zdrowia do pilnego stworzenia rozwiązań systemowych, które zapobiegną podobnemu marnotrawstwu ludzkiej płynnej tkanki. Stwierdzamy jednocześnie, że nie można uznać za usprawiedliwienie utylizacji tak ogromnej ilości krwi i jej składników, stwierdzenia przez ex-Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Zdrowia – Cezarego Rzemka, że “Polska nie odbiega w tym zakresie od średniego poziomu europejskiego”. Sytuacja wymaga natychmiastowej poprawy!

Izba informuje w swym raporcie, iż “Nie zapewniono samowystarczalności Polski w zakresie produktów krwiopochodnych, ponieważ przetwarzanie nadwyżek osocza niewykorzystanego do celów klinicznych i produkcja na jego bazie leków odbywa się za granicą. Powodowało to zależność naszego kraju od zagranicznych wytwórców i importerów”. Takiemu stanowi rzeczy sprzeciwiamy się z równą stanowczością, co faktom niszczenia (utylizacji) krwi w skutek złych rozwiązań systemowych. Nie godzimy się także z faktem, że po nieudanych próbach w przeszłości, “zaniechano dalszych działań na rzecz przetwarzania w kraju osocza pochodzącego od polskich dawców”. Domagamy się niezwłocznego podjęcia przez władze Rzeczpospolitej Polskiej skutecznych działań, dla powołania specjalistycznego ośrodka przetwarzania krwi i jej składników.

Wykazana w różnych miejscach Raportu mała skuteczność promocji krwiodawstwa przez instytucje państwowe upoważnia nas do zajęcia stanowiska, iż działalność organizacyjno-promocyjna w zakresie honorowego krwiodawstwa winna być prowadzona przez organizacje pozarządowe, skupiające honorowych dawców krwi. Posiadając jednostki organizacyjne na terenie całego kraju – od wielkich miast, po miejscowości szczebla gminnego, czy wręcz sołeckiego ? posiadają one doskonały kontakt z lokalnymi społecznościami, znają ich specyfikę i potrzeby. Potrafią tym samym dostosować treści, formy i metody promocji do lokalnych uwarunkowań.

Trwające aktualnie prace nad kolejną nowelizacją ustawy o publicznej służbie krwi winny być ukierunkowane na powierzenie poszczególnych działań wyspecjalizowanym instytucjom i organizacjom. Służba krwi winna skupić się na pobieraniu i przechowywaniu krwi oraz jej składników, a także właściwej gospodarce ich zasobami, powołany do życia ośrodek przetwarzania krwi i jej składników – na produkcji preparatów i leków krwiopochodnych, zaś organizacje skupiające honorowych dawców krwi – na organizacji i promocji ruchu honorowego krwiodawstwa.

Stanisław Kracik
Prezes
Polskiego Czerwonego Krzyża

Zostaw komentarz

Discover more from Honorowe krwiodawstwo i krwiolecznictwo

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading